Reflexzonetherapie

In mijn praktijk maak ik graag gebruik van reflexzonetherapie, soms als onderdeel van een behandeling maar ook als complete behandeling. Meestal wordt een volledige voetbehandeling gegeven (voetreflextherapie). Voor degenen die, om wat voor reden dan ook, niet aan de voeten mogen of willen worden behandeld kan de behandeling ook worden uitgevoerd als handreflexzonetherapie. De ontspannende en rustgevende werking van de hand- en voetreflexzone therapie zorgt voor een betere nachtrust en heeft daarmee een positieve invloed op het immuunsysteem.

Wat is reflexologie?

De reflexologie stelt dat de energie in het menselijk lichaam in banen stroomt. Deze energiebanen beïnvloeden ons lichaam op ongeveer 800 punten. Deze punten zijn het eenvoudigst te beïnvloeden via de handen en voeten. Ons lichaam is verdeeld in tien zones. Door druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen wordt op een andere plaats in het lichaam een bepaald orgaan of klier gestimuleerd. Op de handen en voeten komen alle punten samen die met de organen en klieren verbonden zijn.

Als hand- en voetreflextherapeut masseer ik de reflexzones. Dit zorgt voor een betere prikkeloverdracht in de zenuwbanen en een betere bloed-, lymfe- en energiedoorstroming. De afvalstoffen in de weefsels worden beter afgevoerd en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Een hand- of voetreflexmassage werkt ontspannend, pijnverlagend en zorgt voor meer rust en balans, zowel in lichaam als geest.

De effecten van een reflexzonebehandeling

 • Opheffing van blokkades; zorgt voor balans tussen lichaam en geest
 • Volledige ontspanning; klachten als slapeloosheid, piekeren en hoofdpijn nemen af of verdwijnen
 • Afvoer van afvalstoffen wordt versneld en voedingsstoffen worden beter opgenomen
 • Zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd

Een reflexzonebehandeling is toepasbaar bij onder andere de volgende klachten

 • Hoofdpijn en migraine
 • Stress
 • Menstruatieklachten
 • Slapeloosheid
 • Verdriet, rouwverwerking of geestelijke problemen
 • Zenuwpijnen
 • ADHD en stoornissen in het autismespectrum
 • Maag-/darmklachten

Deze behandeling kan een positieve toevoeging zijn voor de kwaliteit van leven van mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevinden. De reflexzonetherapie vervangt geen arts of medicijn, maar kan een waardevolle aanvulling vormen op een reguliere behandeling van geestelijke en/of lichamelijke aandoeningen. Als u onder behandeling bent van een arts of specialist, overleg dan eerst met uw behandelaars of zij geen bezwaar hebben tegen voetreflextherapie naast de al bestaande behandeling.

Reflexzonetherapie bij dementie of (niet) aangeboren hersenletsel

Reflexzonetherapie, uitgevoerd met name aan de handen, maar zeker ook aan de voeten, is bij uitstek geschikt om toe te passen bij mensen die lijden aan Alzheimer of dementerend zijn. Ook voor mensen met aangeboren of niet aangeboren hersenletsel, syndroom van Down e.d. is deze vorm van massage niet bedreigend omdat men zich niet hoeft te ontkleden. De aandacht en de aanrakingen bij deze therapie kunnen voor hen van onschatbare waarde zijn. De hand- of voetmassage zorgt voor ontspanning en rust in hoofd en lichaam. Deze massage kan zeer goed uitgevoerd worden op locatie, thuis of in de instelling waarin de patiënt verblijft. De massage is laagdrempelig, omdat de patiënt zich voor een hand- of voetmassage niet hoeft te ontkleden.