Cupping

Cupping in mijn praktijk

Zelf pas ik alleen de dynamische (droge) cupping toe, meestal als onderdeel van een therapeutische massage, waarbij ik gebruik maak van losse siliconencups en specifieke massageolie, soms met toevoeging van etherische olie. Ik gebruik de cups als massagetool voor het losmaken van de fasciale structuren en bij pijnpunten in het bindweefsel. De dieptewerking van de cups heeft een effectieve werking op pijnpunten en vastzittende gewrichten. Door de cups heen en weer te bewegen over het hele gebied wordt hierdoor de bloedtoevoer naar de pijnlijke plek, bijvoorbeeld een gewricht, aanzienlijk verbeterd.

De achtergrond van cupping

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die inmiddels haar intrede heeft gedaan in de Westerse fysiotherapie- en massagewereld. Cuppingtherapie kan worden toegepast voor verschillende doeleinden, maar richt zich voornamelijk op de behandeling van bindweefsel en fasciale structuren.

Cupping is een zuigtechniek en komt oorspronkelijk uit de Chinese geneeskunde. Men kent de statische en de dynamische cupping. Vanuit de oudheid werd de statische cupping toegepast om gifstoffen en spierkrampen vanuit het bindweefsel naar de oppervlakte te trekken. Een andere vorm van statische cupping is de Hijama Cupping (Wet Cupping), die uit de Arabische wereld afkomstig is. Bij Wet Cupping worden kleine sneetjes in de huid onder de cup gemaakt. Wet Cupping is in Nederland een “voorbehouden behandeling” en mag dus alleen uitgevoerd worden door BIG-geregistreerde behandelaars. Overigens is het te intensief en te vaak op dezelfde plek behandelen met de statische vorm van cupping niet zonder risico’s.

Bij dynamische cupping wordt een siliconencup licht vacuümgetrokken en wordt deze al masserend heen en weer bewogen over het te behandelen gebied. Hierbij treden geen zware bloeduitstortingen op, zoals bij de statische cupping wel het geval is. De filmpjes die op de verschillende sociale media over cupping rondgaan, laten vaak zeer extreme bloeduitstortingen zien en gaan in het algemeen over statische cupping en niet over dynamische cupping.